Traktaties op school

Traktaties op school

Op basisschool de Komeet worden traktaties aan leerlingen door school verzorgd.

Het was een bekende traditie: trakteren op school met je verjaardag, als er een broertje of zusje is geboren, bij een trouwerij en andere feestelijkheden. Vanaf schooljaar 2021-2022 gaat het anders. We houden nog steeds van een feestje: we vieren nog steeds feestjes op school. Er wordt gezongen voor een jarige leerling, er wordt verteld over het feest, het wordt gevierd, passend bij de leeftijd. De juf of meester maakt van een verjaardag een speciale dag voor de leerling.

Met de komst van het coronavirus werd ons als school tijdelijk voorgeschreven dat we leerlingen niet meer mochten laten trakteren. Dat was even wennen, maar het bleek nog niet eens zo erg. We merkten namelijk snel dat dit een aantal voordelen had:
  • Er kwam véél minder snoepgoed de klas in.
  • Er ontstond volgens onze leerlingenraad ineens minder stress bij leerlingen of ze wel 'het goede' trakteerden voor hun klasgenootjes.
  • De jarige hoefde geen rekening meer te houden met allergieën, levens- of geloofsovertuigingen van klasgenoten.
Deze ervaringen hebben we besproken met leerlingen in de leerlingenraad, leerkrachten in het team, ouders in de medezeggenschapsraad en andere ouders. Daaruit bleek dat de betrokkenen het fijner vonden als er nog wel getrakteerd zou worden, maar dan voor alle leerlingen tegelijkertijd. Het was volgens de leerlingen wel jammer dat er minder snoep was op school, maar het zou ook een hoop ongelijkheid, overdaad en stress schelen.

Vanaf schooljaar 2021-2022 verzorgt de school dus traktaties op school op bijzondere momenten: een ijsje voor alle leerlingen bij heel warm weer, pepernoten bij het sinterklaasfeest, iets lekkers bij de kerstviering, een paasei met Pasen, of een traktatie tijdens een schoolfeest. Dat lijkt ons genoeg en dat regelen we nu als school centraal, met hulp van onze oudervereniging. Zo zorgen we verantwoord voor wat lekkers en voorkomen we een overdaad aan snoep op school.